måndag, januari 26, 2009

Internet med föräldrakontroll?

5

I förrgår bestämde jag mig för att det får vara nog med porr i vår dator, jag la in ett föräldra-kontroll program som heter K9.
Gratis var det, tack för det!, och verkar fungera alldeles utmärkt.

Jag kan lägga in förbjudna sidor, tillåtna sidor, förbjuda sökord och tvinga fram safe search på google m.m. vilket bl.a. innebär att inga pornografiska ord går att söka.

Dessutom delar programmet in internet i olika kategorier och man kan förbjuda tillträde till de delar man anser dåliga/skadliga. Det kräver lite finjustering, man får ibland godkänna sidor som programmet anser tillhöra en förbjuden kategori men som man själv vill ha tillgång till, men det är det absolut värt.

Programmet är egentligen avsett för föräldrakontroll, men så länge bara jag har lösenordet är det jag som bestämmer här på datorn, oavsett användarens ålder.
Det känns skönt att veta att sonen som surfar ganska mycket inte kan komma in på dåliga websidor av misstag, han läser inte alltid vad det står - särskilt inte som han inte kan engelska ännu - och klickar vilt på alla länkar. Tonårsdottern kan inte heller hitta på dumheter ;-)

Du kan hitta K9's hemsida här.